Barion Pixel
top of page

5 aranyszabály a nagyinál töltött nyaraláshoz!

Hamarosan itt a nyári szünet. A legtöbb család aggódva gondol az elkövetkezendő hónapokra: hogyan tudja biztonságban gyermekét a vakáció idején?


Választ a táborok között a gyermek érdeklődése és az anyagi lehetőségei függvényében. Szerencsések, ahol vannak nyugdíjas nagymamák, nagypapák. Őket fogják hadra ezekben az időkben. Egy nagyinál töltött nyaralás tele élménnyel a legszerencsésebb megoldás.

A fahéjas sütemény illatú nagymama konyhájában mindig van valami „finomság”, amit titokban el lehet majszolni még akkor is, ha közeleg az ebédidő. A nagypapa elmeséli legalább századszor, hogyan ette a lekváros kenyeret gyerekként a kamrában a lekvárosbödönből a kicsit savanyú házi kenyérrel. A közös titkok egész életre beleégnek mindkét fél lelkébe.

Igen, a nagyi engedékenyebb, kényeztetőbb, akit valósággal elcsábít a kisunokája, akit felhőtlenül szerethet. Itt már nem kell szülői- nevelő szerepet vállalnia.


A gyermek is viselkedési stratégiákat alakít ki, hogy elcsábítsa nagyiját, elérje nála, amit szeretne.1. Ne teheljük túl a nagyit! Bár nyugdíjasként is aktív életet él, az évek mégsem múltak el nyom nélkül fölötte. Fizikai és szellemi teherbírása az idő múlásával csökken. Egy örökmozgó gyermek felügyelet nagy kihívás számára, amit felelősségteljesen szeretne ellátni. Ereje meghazudtolásával megbirkózik a feladattal, még akkor is, ha egészsége látja kárát. Fontos hát figyelni mentális és fizikai egészségi állapotára.2. Legyenek közös szabályok! A nagyinál másabb a napirend, a szokás, át lehet hágni kicsit a szabályokat. Érdemes megbeszélni azokat a közös pontokat, amik feltétlenül fontosak a gyermek egészséges fejlődése szempontjából. Nincs azzal semmi baj, ha nyaralás alatt becsúszik ebéd előtt egy nasi, ezért fél órával később van ebéd. Vagy kicsit tovább lehet fennmaradni, mert még papa mesél. Ezek teszik széppé és emlékezetessé a nyarat. A családban megszokott nevelési elveket be kell tartani. A közös játékszabályok lefektetése és betartása biztonságot ad a gyermeknek, hiszen ott is kezet mosunk evés előtt, fürdünk esténként, köszönünk a szomszédnak…..


3. Lesznek közös titkaik! Igen, az együtt töltött idő számos eseményre, érzelemre ad lehetőséget. Amiről nem mindig fog tudomást szerezni a szülő. Legfeljebb hónapok, évek múlva kerül szóba, szép emlékként a tejbegrízes vacsora, amikor a nagyitól este 10-kor kért vacsorára tejbegrízt a kisunoka. Nagyi persze a legnagyobb szeretettel készítette el, mosolygó szívvel nézte kisunokáját, milyen jóízűen kanalazza. Otthon nincs vacsora 10-kor! Mondaná anya, ha itt lenne. De nincs itt és a nagyinál, igen a nagyinál lehet este 10-kor vacsora! Még akár tejbegríz is frissen főzve.


4. Nagyi az nagyi, nem anyuka, apuka! Más szerepköre van a szülőnek és nagyszülőnek. Míg az első neveli, terelgeti, felelősséget vállal teljes mértékben gyermekéért, addig a nagyi legfontosabb dolga, hogy szeresse unokáját. Elfogadja őt olyannak, amilyen, és elfogadja azokat a nevelési elveket is, ahogyan fia-lánya neveli csemetéjét.


5. A felnőttek őszinte viszonya egymással! Nem csak arra gondolok, hogy egy nagyinál töltött hosszabb nyaralás, vagy néhány napos együttlét alkalmával egyeztessük a gyermek nevelésével kapcsolatos elveket. Mivel csemeténk leghatékonyabban az átélt eseményeken keresztül tanul, nagyon fontos tudnunk, hogy a felnőttek közötti viszonyt feltérképezi. Érzékeny antennáival pontosan érzékeli a kapcsolatokat, tudja, mikor mondunk igazat, mikor szépítünk. Amikor szeretettel beszélünk a nagyiról, érzi rajtunk is az őszinteséget biztonságban fogja tölteni a nyarat. Kiegyensúlyozott légkört segítünk megteremteni számára. Nem utolsó sorban leveszi a mintát, hogyan fog majd ő is viszonyulni hozzánk, ha nagyik leszünk. Azt fogja közvetíteni anya-apaként a gyermeke felé, amit most átél tőlünk.


Ha jól csináljuk, mi is boldog nagyik leszünk, akik vajszívűen kényeztethetik unokájukat.


Másik nagy kérdés, hogy álljon a nagyi a szünidő alatt a digitális világhoz. Hiszen ő nem ebben nőtt fel. Többre értékeli az erdei sétát, vagy egy kirándulást az állatkertbe, egy baráti pikniket, horgászást. A gyermeknek is szüksége van ezekre és ilyen jellegű élményekre. A nagyinak mindig, mindenre van ideje!


Kedves ismerősöm gyermeke így gondol a nagyijára! Gyermeki őszintesége szívet melengető.


„Drága Nagymama!


Alig várom, hogy újból találkozhassak Veletek! Felejthetetlen volt a tavalyi nyár, amit együtt töltöttünk. Még most is érzem a meleg kakaós csiga ízét a számban, amit csak te tudsz olyan finom puhára sütni nekem. Tudom, hogy elfáradsz velem, mert mindig kérdezek, Te mégis türelemmel válaszolsz minden buta kérdésemre. Sohasem mondod, nincs rám időd. Bármit kérek tőled, örömmel megteszed. Emlékszel a múltkor még a szomszédba is átmentél fahéjat kérni, mert azt szerettem volna a süteményre. Neked mindig van rám időd, nagypapa is szívesen társasozik velem. Persze én is hagyom őt is nyerni, mert már nagy vagyok, tudom, szereti, ha legyőzhet néha. De csak néha! Szeretem, amikor jól betakargatsz esténként, nehogy megfázzak és addig ülsz az ágyam mellet, míg elalszom. Olyan jó, hogy te fejből is tudsz mesélni, ezeket a meséket még soha nem hallottam. Nyugodtan megsimogathatsz, ne félj, nem fogja felsérteni az arcomat fáradt kezed!


Azt is szeretem, ha az öledbe ülhetek, mert nem aggódsz, hogy összegyűrődik a ruhád. Veled sütni is jó, türelmesen megmutatod, hogy kell alaposan tésztát gyúrni. Még az sem baj, ha lisztes lesz kicsit a ruhám. Megmutattad, hogy készült a virágkoszorú, mikor te voltál kisgyerek. Azóta én is tudok koronát készíteni a pitypang virágjából. De legjobban az estéket szeretem nálad, amikor hallom, hogy énekelsz fürdés közben, azután megtervezzük mit csinálunk másnap.


Szeretek nálad lenni. Ezért arra kérlek, nagyon vigyázz magadra, hogy az idén nyáron is mehessek hozzád! Ha nagy leszek, te is jöhetsz hozzám a nyári szünetben, akkor én fogok illatos süteményt sütni neked. De az esti mesét neked kell mondani, olyan furfangos történeteket senki nem tud, mint te!


Szeretettel puszil: kisunokád!”


Néha érdemes levenni a terhet a nagyi válláról, neki is adni szusszanásnyi időt az unokával töltött nyaralás alatt. Hogyan? A Tudáskuckó felületén olyan játékokat, fejlesztéseket találsz, amit akár egyedül, akár felnőttel végezhet gyermeked. Míg fejlődik, töltődik gyermeked, mozog, mondókázik, okosodik, hasznos tevékenységet végez, addig a nagyszülő is kap egy kis énidőt. Levéve a folyamatos készenlét terhét róla. Majd újra feltöltődve jöhet a játék, móka, gondtalan kikapcsolódás közösen.


A cikk szerzője:

Tőzsérné Zaja Ildikó

Tudáskuckó társalapító

Óvodapedagógus

Tanító

Fejlesztőpedagógus

Egészségfejlesztő mentálhigiénikus

3 boldog gyermek édesanyja

261 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page