Barion Pixel
 

Biológiai óra? Mi az? – Gyermekvállalás 40-50 éves kor között

"Minél nagyobb a korkülönbség a gyerek és az anya között, annál inkább eltérnek kulturális és szocializációs körülményeik. Kétnemzedéknyi korkülönbség esetén a szocializációs körülményeikben már szinte nincs is közös. Gondoljunk csak bele, hogy egy ma hatvanéves anya gyerekkorában még nem volt televízió, privilégiumnak számított a telefon. Minél eltérőbb az anya és a gyerek világa, annál kevésbé értik egymást. A természet bölcsen úgy rendezte, hogy bizonyos kor felett a nő már ne tudjon szülni" - mondja dr. Vajda Zsuzsanna gyerekpszichológus, a Corvinus Egyetem tanára.


A pszichológus szerint a harmincas évek derekán gyereket vállani pszichés szempontból még nem késő, sőt, előnyökkel is járhat a kicsi szempontjából. A megfigyelések szerint ugyanis az ilyen korú anyák általában türelmesebbek, jobban tűrik a kényelmetlenségeket. Általában az anyasággal kapcsolatos motivációk is erősebbek azokban a nőkben, akik harmincas éveik második feléig várnak a teherbeeséssel.


"A gyerekvállalás pszichés felső határa megegyezik a biológiai alkalmasság felső korlátjával. Én úgy vélem, 45-50 éves kor felett nem lenne szabad gyereket vállalni. Nem csoda, hogy örökbefogadásnál is maximum 45 év különbség lehet az örökbefogadó és a gyerek életkora között" - mondja dr. Vajda Zsuzsanna.