Barion Pixel
top of page

Biológiai óra? Mi az? – Gyermekvállalás 40-50 éves kor között

"Minél nagyobb a korkülönbség a gyerek és az anya között, annál inkább eltérnek kulturális és szocializációs körülményeik. Kétnemzedéknyi korkülönbség esetén a szocializációs körülményeikben már szinte nincs is közös. Gondoljunk csak bele, hogy egy ma hatvanéves anya gyerekkorában még nem volt televízió, privilégiumnak számított a telefon. Minél eltérőbb az anya és a gyerek világa, annál kevésbé értik egymást. A természet bölcsen úgy rendezte, hogy bizonyos kor felett a nő már ne tudjon szülni" - mondja dr. Vajda Zsuzsanna gyerekpszichológus, a Corvinus Egyetem tanára.


A pszichológus szerint a harmincas évek derekán gyereket vállani pszichés szempontból még nem késő, sőt, előnyökkel is járhat a kicsi szempontjából. A megfigyelések szerint ugyanis az ilyen korú anyák általában türelmesebbek, jobban tűrik a kényelmetlenségeket. Általában az anyasággal kapcsolatos motivációk is erősebbek azokban a nőkben, akik harmincas éveik második feléig várnak a teherbeeséssel.


"A gyerekvállalás pszichés felső határa megegyezik a biológiai alkalmasság felső korlátjával. Én úgy vélem, 45-50 éves kor felett nem lenne szabad gyereket vállalni. Nem csoda, hogy örökbefogadásnál is maximum 45 év különbség lehet az örökbefogadó és a gyerek életkora között" - mondja dr. Vajda Zsuzsanna.


Babavárás negyven körül: mik a valós veszélyek?


Magyarországon a 35 év feletti nőktől született babák aránya az összes terhesség 8%-át teszi ki, de ez az arány folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. A hivatalos szakmai álláspont szerint a terhesség csak a negyvenéves életkor elmúltával minősül veszélyeztetettnek, de a 18-35 éves korosztályhoz viszonyítva már 35 év felett is nagyobb eséllyel jelentkezhetnek bizonyos problémák.


A születendő baba egészsége szempontjából a legkomolyabb veszélyforrást a különféle kromoszóma-rendellenességek jelentik. Az enyhébb és a súlyosabb magzati rendellenességek általános előfordulási aránya egyaránt 3-3% - ezzel minden kismamának számolnia kell. A legismertebb kromoszóma-rendellenesség a Down szindrómáért felelős 21-es kromoszóma, amikor ebből eggyel több található.


A közvetlen környezetemben is van néhány nő, aki 35 éves kora fölött vállalt gyermeket. Akad olyan is, aki már 40 is elmúlt, amikor úgy érezte, eljött az idő. Ezek a nők fittyet hánynak a biológiai órára. Ám ennek előnyei is vannak.


LÁSSUK ELŐSZÖR A NEHEZEBB OLDALÁT


A nők fiatalabb korban könnyebben esnek teherbe, mint későbbi életkorban. 45 éves kor felett van néhány fontos szempont, amit figyelembe kell venni. Ilyenkor a várandósság már nagyobb kockázattal bír. Egy ilyen korú édesanya esetében nagyobb az esélye a terhességi magas vérnyomásnak, a terhességi cukorbetegségnek. Gyakoribb a császármetszés és a vetélés előfordulása is.


A várandósság alatt kiemelten kezelik a bizonyos kor feletti kismamákat, hiszen esetükben a szülés is kicsit kockázatosabb.


Ám nem csak hátrányai vannak annak, ha 40-45 éves kor felett szeretnél gyermeket vállalni.


A KÉSEI GYERMEKVÁLLALÁS LEHETSÉGES ELŐNYEI


Általában húsz és harminc éves koruk körül vállal gyermeket a legtöbb nő, ám sokan úgy érzik, hogy jobb később szülni. Ha feltesszük a kérdést, hogy miért döntöttek így, sokan azt válaszolják, hogy hogyan is vállaltak volna előbb, ha még önmagukat sem ismerik eléggé. Nem építették ki az anyagi, egzisztenciális hátteret a gyermekvállaláshoz, vagy nem érték még el a karrierjükben azt a pontot, amit szerettek volna.


Előfordulhat, hogy egy nő nem ismeri meg a harmincas évei végéig azt a férfit, akivel el tudja képzelni a családalapítást, sőt olyan is, hogy nem érzi magában az erőt és a tapasztalatot ahhoz, hogy egy másik kis emberről gondoskodjon.

40 éves kor tájékán ezek a problémák már nem jellemzőek. A nők és a férfiak is általában már kellően felkészültnek érzik magukat a gyermekvállaláshoz. Kevesebb stressz-szel jár a gyermeknevelés is, hiszen kellő élettapasztalat és megfelelő anyagi biztonság birtokában vannak a szülők.


Ha a kistesó érkezik később


A testvérek közti nagyobb korkülönbség sokszor kecsegtető, hiszen ilyenkor a nagyobb gyermek besegíthet a kicsi körül, a családi élet sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lehet.


AZ IDŐSEBB KORBAN SZÜLT NŐK GYERMEKEINÉL KEVESEBB A VISELKEDÉSI PROBLÉMA


Egy holland kutatásban olyan kamasz gyermekeket vizsgáltak, akiknek a szülei idősebb korban vállaltak gyermeket. Az eredmény igen meglepő lett. A 45 év felett szült nők gyermekei kevésbé agresszívek és kevesebb a viselkedési zavar is a körükben.


Hogy minden lehetséges módon felkészítsd gyermekedet a kiegyensúlyozott felnőttkorra, alapozd meg képességeit. Kattints a következő linkre, ahol további segítséget kapsz ehhez:


109 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page