Barion Pixel
 

Gazdag szülő -> okos gyerek? Igen, de nem a pénz miatt!

Egyenesen arányos a gyermek "okossága" a család anyagi helyzetével? A válasz egy hatalmas igen. Viszont ami érdekes: nem anyagi okok állnak a háttérben. A továbbiakban ezt tudjuk meg, hogy az esetek nagy részében miért igaz a fenti állítás.


A termőföldet néhány évente ugaron hagyják, azaz pihentetik egy kicsit a folyamatos megműveléstől ha nem így tennék, egy idő után a föld teljesen kimerülne, nem teremne rajta semmi.

Ezen elven alapszik az iskolákban a nyári szünidő is. A 19.században Edward Jarvis kutató „Az oktatás és az elmezavar összefüggései” című beszámolójából kiderült, hogy 1741 elmebeteg vizsgálata során 205 esetben a „túliskolázottság” volt a kiváltó ok. Emiatt az oktatás korai reformerei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyerekek ne részesüljenek túlságosan sok oktatásban, például megszüntették a szombati tanítási napot.


Vajon tényleg hasonlít az emberi agy a termőföldhöz és segít e a rövid parlagon hagyás? Karl Alexander, a John Hopkins egyetem szociológusa 650 általános iskolás gyerek eredményeit követte nyomon 1. és 5. osztály között egy széles körben alkalmazott teljesít