Barion Pixel
top of page

Hogyan segíthetik a gyógynövények a gyermekünket iskolába induláskor?

A 6-7 évesek testi fejlődésében jelentős szakasz kezdődik: fogváltás, növekedés súlyban és magasságban, valamint a minőségi változások: agyi fejlődés, a figyelem, koncentráció, finommotorika is alakulóban van. Mindezzel együtt jár, hogy elhagyja az óvodai, játékos, felhőtlen légkört és az iskolában teljesen más, új kihívások elé kell néznie.

Mit tehetünk, mi szülők, hogy ez a fejlődési folyamat zökkenőmentes legyen?


Először is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a minőségi táplálkozásra. A növekedéshez, csontok megfelelő fejlődéséhez fehérjére, vitaminokra, ásványi anyagokra van a legnagyobb szükség.


Hogyan tudjuk ezeket természetes módon pótolni?


Friss gyümölcsökkel: alma, citrusfélék, bogyós gyümölcsök önmagukban, vagy salátaként, esetleg joghurtba keverve is finomak. A zöldségfélék közül kiemelkedik a sárgarépa, bármilyen zöld színű növény, pl. spenót, brokkoli, zöldborsó.

Fehérjedús táplálékok a húsfélék mellett a tojás, a hüvelyes zöldségfélék, amelyek energiát és az izomzat építéséhez szükséges aminosavakat is adják.

Vasban gazdag táplálék a cékla, a spenót, de ide sorolhatjuk a gyógynövénynek számító tyúkhúrt is, amely kiváló salátanövény is egyben.


Ha a gyermek nem szívesen fogyasztja nyersen a zöldféléket, divatos a smoothie készítése, amely azért is praktikus, mert el lehet rejteni benne a kevésbé szeretett ízeket.

A csipkebogyó, alma, vagy egyéb bogyós gyümölcsök megszárítva teaként is fogyaszthatóak, hiszen a forrázás során kioldódnak belőlük az értékes hatóanyagok, nyomelemek, vitaminok.


Folyadékpótlásra, és gyógyhatásáért is fogyasztjuk a citromfű teát, amelynek kellemes ízét a gyermekek is szeretik. Kulacsban, az iskolában is tudják kortyolni, egy-egy nehezebb nap folyamán nyugtat, és immunerősítő hatással is bír, kiváló vírusölő.


A kisgyermek figyelme ebben az életkorban még elég szertelen, ezt rozmaringteával tudjuk segíteni, amely az agyi ereket támogatja, és a hosszú távú memóriát növeli. Már napi 1-2 csésze is látványos eredményeket hoz a tanulásnál.


Gyermekek számára adható, szinten immunerősítő növényeink a kakukkfű és az Echinacea, vagy másnéven bíbor kasvirág.

Ezeket a gyógynövényeket bátran kombinálhatjuk is egymással, és ízlés szerint édesíthetjük akár aszalt gyümölccsel, vagy bármilyen édesítőszerrel.

Használjuk gyakrabban a gyógynövényeket gyermekek esetében is, hiszen természetes úton segítjük vele fejlődésüket! Fontos, hogy minden esetben kérjünk szakembertől állásfoglalást, amennyiben a gyermek valamilyen betegségben szenved, vagy huzamosabb ideig gyógyszeres kezelés alatt áll, illetve, ha nem vagyunk biztosak egy-egy gyógynövény használatában!


Jó egészséget!

Zsóka


62 megtekintés0 hozzászólás

Commenti


bottom of page