Barion Pixel
top of page

Mikor kell aggódnia a szülőnek?

A tavalyi teljes tavaszi zárás, a pandémia és az idei zárás miatt a gyerekek nagyon le vannak maradva a fejlesztéssel?

Nem úgy és nem olyan ütemben haladnak, mint az előző években ballagott társaik?


Arról a kisgyerekről, aki átlépi az első osztály küszöbét, tanítója feltételezi, hogy képes megfelelni mindazon teljesítményelvárásoknak, melyeket az iskola képvisel. Nagy felelősség nehezedik az elsős tanítóra, hiszen a tőle kapott első minősítések, megerősítés illetve elmarasztalás a kisgyerek egész iskolai pályafutására kihat.


Miután a gyerek számára elsődleges a pedagógus személye, így egymás megítélésében is az ő értékelésére támaszkodnak.


Így válik a jól teljesítő gyerek szociálisan is jó pozíciójúvá. Könnyű tehát belátnunk, hogy a sikeres iskolakezdés egész életünkre, személyiségfejlődésünkre kiható esemény.


A gyerekek döntő százaléka rendelkezik azokkal a megfelelő színvonalú részképességekkel, melyek birtokában - kisebb zökkenőkkel - de képesek a sikerre. Nagy hányaduk azonban kezdeti teljesítményzavarral küzd (nehézkes ügyetlen a mozgása, maszatos a füzete, ezek elmarasztalásának következményeként magatartási gondok is megjelennek).


Ezek a megállapítások egy átlagos nevelési évre vetítve állják meg a helyüket. Az idei és a tavalyi év azonban túlmutat az átlagnál. A karantén és az óvodák bezárása, ügyelet tartása felülírja az előbb említett tényeket. Ami a legrosszabb, negatív irányba billen a mérleg nyelve, amikor a sikeres iskolakezdés alapjainak lerakásáról beszélünk. Egy végig óvodába járó gyermeknek is nehéz az iskolába történő átmenet.


A nem megfelelően érett és felkészült gyermek jelez környezetének. Mivel azonban az óvoda célja eltér a viselkedés és teljesítménytolerancia tekintetében az iskolai elvárástól, így a problémák rendszerint csak az iskolában kezdenek el jelentkezni.


Az a gyerek, aki a teljesítésben nem sikeres, kevés pozitív megerősítést kap, alacsony önértékelésűvé válik, ráadásul szociális pozíciója is romlik.


Az ilyen kisgyermek fokozottan igényelné az egyéni, differenciált foglalkozást, melyeket kompenzáló viselkedésformákkal próbál magának biztosítani. Így alakul ki az ördögi kör, amit igen nehéz feladat megszakítani.


A jelenség lényege mindig ugyanaz: tanulási nehézség lép fel, ha az óvodás kor végére nem alakul ki az ún. totális érzékelő apparátus.


Ha nem vesz észre dolgokat, azokkal nem végez mozgást, majd nem indul be megfelelően a gondolkodásának fejlődése, ami bizonyos szintű elmaradást eredményez, ami aztán magatartási, önértékelési zavarhoz vezet.


És itt lép életbe a szülő felelőssége. Az óvoda most nem tud teljes erőbedobással a rendelkezésre állni, ezért van szükség a megnövekedett szülői szerep bevállalására.


Igen, nehéz. Igen, fárasztó, kimerítő, mert a szülő is dolgozni jár, az ereje, ideje véges. Ő is emberből van. Honnan várhat segítséget a családon kívül?


Az interneten, Facebook oldalakon sok ajánlást lehet találni, mivel kössem le a gyermekemet. Ez nagyszerű. És mi van azzal a szülővel, aki elég kreatív önállóan is, és a gyermekének sem kell minden percét lekötni, azonban szeretne olyan elfoglaltságot végezni gyermekével, ami hozzájárul a sikeres iskolakezdéshez? Szeretné megfelelően felkészíteni gyermekét az óvoda-iskola átmenetre.


Temérdek feladatot találhatunk, amiket szívesen végeznek a gyermekek odahaza. Ezek nagyrésze azonban átlagos feladat, játék, nem speciálisan az iskolaelőkészítéssel foglalkoznak. Azt tudni kell, hogy csakúgy, mint "minden út Rómába vezet" kifejezés itt is érvényes. Minden aprónak gondolt tevékenység, mozgás mind-mind hozzájárul a gyermek fejlődéséhez.


Azok a szülők, akik nem elégednek meg egy általános játékkal, ők tudatosan keresik a lehetőségeket gyermekük fejlődésének elősegítésére. Ők azok, akik tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a gyermeküknek mennyire fontos, hogy egyrészt iskolaéretten kezdjék meg tanulmányaikat, másrészt a hiányosságait időben felismerve segítséget kapjon.


A cikk szerzője:

Tőzsérné Zaja Ildikó

Tudáskuckó társalapító

Óvodapedagógus

Tanító

Fejlesztőpedagógus

Egészségfejlesztő mentálhigiénikus

3 boldog gyermek édesanyja

995 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page