Barion Pixel
top of page

Nyári tippek oviba járó gyermekeknek

Végre beköszöntött a nyár és vele együtt élvezzük a Napsugarak melengető és jótékony hatását. Az iskolai vakáció mellett az oviban is elkezdődik a nyári élet. Sokat vannak kint a szabadban, udvaron esetleg elmennek a játszótérre.


Azonban fontos tudni, amikor a Nap a legmagasabban van az égen, számos káros sugárzás is ér bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. (12:00 és 16:00 óra között)


Ezért nagyon fontos odafigyelnünk gyermekünk bőrére is. A leégés különösen veszélyes rájuk nézve. Éppen ezért nemcsak akkor érdemes bekenni a bőrüket mikor strandra megyünk, hanem bölcsi és ovi előtt is, vagy ha kimegyünk a játszótérre.


Gyermekeknél különösen fontos a megfelelő naptej kiválasztása. Ezek kétféleképpen védenek a káros sugárzástól. Lehetnek kémiai és fizikai szűrősek. Az ő esetükben érdemes kémiai anyagoktól mentes fizikai fényszűrős termékeket választani. A fizikai szűrővel rendelkező napvédő krémek nem juttatnak káros anyagokat a bőrbe, hatásosan visszaverik a napsugarakat, így azok nem tudnak mélyre hatolni.


A fényvédőket, úgyis meglehet különböztetni, hogy melyik UV sugárzás ellen védenek (A, B) Lehetőleg olyat válasszunk, ami mindkét ellen véd. Olyan, viszont nincs, ami egész nap véd újra kenés nélkül. Ha gyermeked nyáron oviba jár érdemes reggel bekenni a krémmel és magával vinni a kistáskában, ha megkéred, az óvónőket napközben biztos szívesen újra kenik a gyermekedet.


A napvédőkrémek használata mellett fontos a megfelelő ruházat kiválasztása is. Viseljen a gyermek sűrűn szövött sapkát, kalapot, ruhát, hiszen nemcsak a fejét védjük ezzel, hanem a nyakát, fülét és arcát is. Arra azért figyeljünk oda, hogy a kalap karimája elég széles legyen ahhoz, hogy árnyékot tudjon vetni az arcára és a nyakára.


Van egy klasszikus mondás, mely szerint mindig egy réteggel többet kell adni a gyermekre, mint amit mi magunk felveszünk, ez azonban inkább csecsemőkre vonatkozik, örökmozgó gyermekek esetében annyi réteg ruhát adjunk rá, mint amit mi magunk felveszünk. A ruha legyen kényelmes, jól szellőző, pamut anyagú, lábára szandál. 30-35 fokban lehetőleg ne adjunk rájuk sötét szinű, farmer anyagú ruhát, zárt cipőt zoknival.


Nyáron oda kell figyelni a folyadékpótlásra is. Ezért ha oviba visszük a gyermeket biztosítsunk számára saját kulacsot, amiből egésznap tud inni.


A cikk szerzője:

Csoma-Bak Tímea

területi vèdőnő

2 gyermek anyukája

165 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page