Barion Pixel Mikor adjak ollót a kezébe?
top of page

Mikor adjak ollót a kezébe?

Minden szülő okos, ügyes gyermeket szeretne nevelni saját csemetéjéből. Mindent megmutatni, megtanítani, tapasztalatokkal ellátni őt. Nagy kérdés az ollóhasználat.


Vajon adjak már a kezébe? Mi lesz, ha megvágja az ujjacskáját? Vagy baleset éri?


Egyes szakemberek már 3-4 éves korban javasolják az ollóval való megismerkedést. Mások a 6 életév körülire teszik a biztonságos ollóhasználatot, mert az ehhez szükséges készségek erre az életkorra alakulnak ki. A finommotorika fejlettsége nagyban meghatározza, hogy melyik gyermek kezébe mikor is való az olló. Persze ez személyiségfüggő is lehet, ha virgont, „sajtkukac” a gyermekem, inkább kétszer is meggondolom mivel játszhat.


Ahhoz, hogy meg tudja tartani a kezében és vágni is tudjon vele erős kézizomzatra van szüksége. Ezért célszerű ennek a fejlesztése, erősítése.

Hogyan?


Tépjen sokat papírból, készítsen papírgolyót, gyűrjön különböző anyagokat, pakolgasson ki-be – akár a konyhaszekrényből is! Csipeszelgethet a ruhacsipesszel, nyomkodhatja a fürdőkádban a gumikacsát, szivacslabdát. Játszhat a bábokkal, főleg az ujjbábok alkalmasak a kéz izmainak erősítésére.


Ha már ezekkel sokat és rendszeresen foglalatoskodott, akkor elővehetjük az ollót is.


Válasszuk meg helyesen, melyik méret a kezének való. Jól illeszkedjen benne. A balkezeseknek külön készítenek ollót, aminek ellentétes a vágófelülete. Lekerekített végűt, de mindenképp elég éles vágófelülettel rendelkezőt válasszunk. Ha csak tépni tudja vele a papírt, a várt sikerélmény elmarad.


Fontos elővigyázatosság használata közben:

  • ne hagyjuk magára a játéka során

  • tanítsuk meg vele, hogy csak az asztalnál használhatja, nem közlekedhet vele a szobában

  • ha mégis fel kell állnia vele az asztaltól, akkor zárt állapotban, hegyével lefelé tartva viheti

  • mutassuk meg, melyik ujját hová tegye

  • hogyan mozgassa az ollót

  • csuklóját merre döntse használat közben

Mivel mindig ott vagyunk vele, utánozhatja a mozdulatainkat. Ilyenkor ne vele szemben, hanem mellette foglaljunk helyet. Közben hangosan mondjuk is épp mit csinálunk.

A papír vágása nehéz feladat. Kezdjük inkább a gyurma darabolásával. Készíthetünk különböző méretű és vastagságú kígyókat, amit felszeletelhet. Spagetti főzés után adjunk a kezébe a kifőtt tésztából, vagy bármilyen főtt tészta alkalmas a gyakorlásra. Vághat füvet, szívószálat is gyakorlásképpen. Ezekkel történő játék során ráérez a használatának technikájára, könnyen elvágja akkor is, ha még nem jól használja az ollót. A sikerélmény után adhatunk papírt is a vágni valók listájához.


Bizonyos fejlettségi szintű finommotorikus készség, szem-kéz koordináció, téri tájékozódás elengedhetetlen feltétele a helyes és biztonságos használatának. Tudja vajon minden szülő, hogy a finommotorika bölcsője a nagymozgás? Azok begyakorlása megelőzi és előkészíti a finomabb mozgások minőségi létrejöttét. A nagymozgásoknak „minden ható” szerepéről, fontosságáról több forrásból is tájékozódhatunk. Hogy megalapozzuk a apróbb mozdulatokból, összehangolt érzékszervi munkából álló mozdulatait gyermekünknek, adjunk lehetőséget nagymozgásai gyakorlásához. Oldalunkon „Törpetorna Domival” csomagunk is azt a célt szolgálja, hogy nagymozgását mondókákkal, egyenletes lüktetéssel, utánzásokkal játékossá téve előkészítse a betűvetés, ollóhasználat kihívásait.


Jó játékot kívánok hozzá!

63 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page